Известие

Collapse
No announcement yet.

Почистване лазера на Connect NAV (NIT G1)

Collapse
X

• Filter
  • време
  • Show
Clear All
new posts

• Почистване лазера на Connect NAV (NIT G1)

Голямо дъвкане беше на дисковете, независимо дали навигационни, или с MP3-ки на времето. Работата е за не повече от 30 мин и тази сутрин най-накрая я свърших.

Голям проблем се оказа свалянето на навигацията при мен. Пробвах с какви ли не щифтове, пирони, електроди. Накрая според описанието в Е-Learn използвах огъната шпилка М4 под буква "Г" със страни около 80мм: Обвиваме я с изолирбанд, за да не надерем отвора на навито:

Навиваме около 10 мм от резбата в навигацията. Това е достатъчно да се освободят щифтовете, след което издърпваме внимателно напред:

Заклинващия щифт с и без шпилката:

Откачаме минусовата клема на акумулатора след което се разкачват всички букси от задния панел на навито (общо 7).

От тук работим в "домашни" условия. Развиваме 4-те болта на горния капак и го отстраняваме:

Развиваме 6-те види, които държат предния панел:

Развиваме 2-те малки болтчета, които държат шейната на CD-плеъра. Техните глави се откриват след сваляне на предния панел:

Развиваме и задните 2 болтчета, държащи шейната:

Сваляме шейната и от долната страна можем да преместим на ръка лазера по рейката на удобно за почистване място. Не се притеснявайте от тази процедура, не е страшна.

Ето го и очото, което почистваме със сух тампон за уши.

Уж изглежда чисто, но само от лещата на лазера излезе 4 пъти по толкова мръсотия:

На снимки не изглежда много, но не бих си наврял този тампон в ухото

И без това съм стигнал до тук, един оглед на охлаждащия вентилатор няма да е излишен:

Свалих го от болтовете, които държат стойката, че е по-лесно, но прах не открих.

Това са GPS и GSM модулите:

Затваряме всичко по обратен ред и инсталираме в колата. Накрая закачаме клемата на акумулатора.

Вече се радвам на много бързо първоначално разчитане на диска с навигацията. Няма ги вече досадните съобщения "Warning! CD Error"

Докато се завъртя и закуската станала:

Last edited by b_angelov; d.m.y г., 15:11.
    Alfa Romeo GTV 2.0 16V Twin Spark 150hp
    Alfa Romeo 159 2.4 20V JTDm Q-Tronic 200hp

Браво колега.Похвално е , че споделяш опита си по толкова нагледен начин , което максимално ще улесни всеки , стига да има твоя усет и търпение.
    Alfa Romeo Giulietta 170hp

Comment

Борето е луд,евала за ентусиазма майка.Аз имам желание да снимам като оправям/подобрявам нещо по бамбината,но нямам време за това,все се случва така че е на бързо в сервиза и няма време за снимки......................
      Fiat Idea 05" 1.9 Mjet N tuning
      Lancia Ypsilon 00" 1.2 Elefantino blu
      Piaggio Liberty 05" 50cc 2T

Alfa 33 1.7 16v SW-ex,Alfa 145 1.6 Boxer-ex,Alfa 146 TI-ex,Alfa 159 1.9 JTDm SW-ex

Comment

Мерси!

Кефя се сега, че чете надрания ми диск за навигацията без да се замисля. Не че много го ползвам де, но по-важното е, че работи.

Comment

Колеги, сигурно никой не е пробвал това, защото щяхте да се похвалите.
          Този файл отдавна ми стои на компа, но нямам гащи да пробвам този хубав мод
          А именно - изкарване на видео-вход към нави-то.

Има ли мераклии да го пробват?
          Attached Files

Comment

А дали този начин за сваляне на навито от таблото е валиден и за обикновеното ЦД?
            Аз юродължавай да не успявам да сваля моето...
            Ама май дупките са по малки. Не съм гледал в е-лърна как се сваля...
            Какво ли не съм ръгал - стоманета тел, пирони по мярка, тънки отверки... И не излиза мамка му, а не искам да подпорвам с птверка че ще направя алумина на таблото на гъз...
            Alfa Romeo 159 SW ti, 2,4JTDm, Nero carbonio.
            ..т'ва е Алфа,последното което губиш е надежда...

Comment

Мъри беше свалял неговото май само с метални шишове.

Comment

Първоначално публикувано от b_angelov Покажи съобщение
                Колеги, сигурно никой не е пробвал това, защото щяхте да се похвалите.
                Този файл отдавна ми стои на компа, но нямам гащи да пробвам този хубав мод
                А именно - изкарване на видео-вход към нави-то.

Има ли мераклии да го пробват?
                Колеблива неувереност ли долавям?

В друг бих се съмнявал, но не и в теб!

Запрятай ръкави, пущай поялото и го почвай
                Last edited by ecotronic; d.m.y г., 00:38.

159 1.8 MPI
                166 2.0 TS (ex)

Comment

Първоначално публикувано от Yavor Покажи съобщение
                  А дали този начин за сваляне на навито от таблото е валиден и за обикновеното ЦД?
                  Аз юродължавай да не успявам да сваля моето...
                  Ама май дупките са по малки. Не съм гледал в е-лърна как се сваля...
                  Какво ли не съм ръгал - стоманета тел, пирони по мярка, тънки отверки... И не излиза мамка му, а не искам да подпорвам с птверка че ще направя алумина на таблото на гъз...
                  Ела до Пловдив да ти го сваля
                  Alfa 159 2,4 JTDm Q4
                  ex Alfa 156 2,4 JTD 20V
                  ex Alfa 156 1,9 JTD
                  ex Alfa 75 1,8

Comment

Ааа, твоя начин с клещите го не ща... Аз ще го ползвам още, няма да го троша
                    Alfa Romeo 159 SW ti, 2,4JTDm, Nero carbonio.
                    ..т'ва е Алфа,последното което губиш е надежда...

Comment

Моето си е като ново, няма драскотина.
                      Alfa 159 2,4 JTDm Q4
                      ex Alfa 156 2,4 JTD 20V
                      ex Alfa 156 1,9 JTD
                      ex Alfa 75 1,8

Comment

Първоначално публикувано от ecotronic Покажи съобщение
                        Колеблива неувереност ли долавям?

В друг бих се съмнявал, но не и в теб!

Запрятай ръкави, пущай поялото и го почвай
                        В момента съм на вълна гипскартони и ламинати. Може би по-нататък като ми доскучае.

Comment

Хубава тема,следвах всички инструкции на колегата Ангелов и извадих навито,но в моя случай се оказа,че мотора,който движи окото не работи.Да знаете случайно добър майстор из Варна заминаващ се с ремонт на подобни неща?

п.п. много трудно влиза тоз телевизор,направо луд станах....
                          Peugeot 406 Coupe
                          Alfa Romeo 159 2.4 JTDm

Comment

Първоначално публикувано от Noev Покажи съобщение
                            Хубава тема,следвах всички инструкции на колегата Ангелов и извадих навито,но в моя случай се оказа,че мотора,който движи окото не работи.Да знаете случайно добър майстор из Варна заминаващ се с ремонт на подобни неща?

п.п. много трудно влиза тоз телевизор,направо луд станах....
                            И аз вчера се занимавах с тая пущина....и освен, че не успях да го набутам до края(един левент ми каза, че понеже е студено, кабелите са се втвърдили и да карам докато загрее и да пробвам пак) се оказа, че оптиката ми не действа....та сега си търся такава втора ръка, понеже разбрах, че нова трудно се намира. Ако някой има някаква информация и по моя въпрос, нека се развихри!
                            Alfa Romeo 159SW, 2.4 JTD, 06, remap, no EGR, no DPF, no "peperudk`s", no eco friendly, a.k.a. THE BLACK MAMBA

Comment

Working...
                            X